Meer dan drie gevaarlijke punten voor fietsers in Aalst?

De nieuwe lijst van gevaarlijke verkeerspunten in Vlaanderen is gepubliceerd, en hoewel het aantal ‘zwarte punten’ licht is gestegen naar 264, blijken in Aalst slechts drie locaties opgenomen te zijn: de Albrechtlaan, de Bergemeersenstraat en de Zwembadlaan.
Als Fietsersbond-Aalst vragen we ons af: is dit een realistisch beeld van de gevaren waarmee fietsers dagelijks geconfronteerd worden in onze stad?

Wat is een zwart punt precies?

De dynamische lijst van zwarte punten, die sinds 2018 jaarlijks wordt geüpdatet, baseert zich op ongevallencijfers van de afgelopen drie jaar. Het gaat specifiek om locaties waar de inrichting van de weg bijdraagt aan de onveiligheid. Dit betekent dat gevaarlijke situaties veroorzaakt door individueel gedrag, zoals overdreven snelheid of onoplettendheid, buiten beschouwing blijven.

Hoewel deze aanpak nuttig is om structurele problemen in kaart te brengen, vinden wij het zorgwekkend dat veel gevaarlijke situaties voor actieve weggebruikers – zoals fietsers en voetgangers – hierdoor onder de radar blijven.

Drie punten in Aalst? Wij zien meer.

Natuurlijk juichen we toe dat locaties zoals de Albrechtlaan hopelijk aangepakt worden. Maar als actieve fietsers in Aalst weten wij dat er veel meer plaatsen zijn waar de inrichting niet afgestemd is op veilige fietsverbindingen. Denk aan kruispunten zonder duidelijke fietsdoorsteken, wegen waar het autoverkeer te snel rijdt en fietspaden die abrupt eindigen of gedeeld moeten worden met voetgangers.

Enkele locaties die volgens ons zeker ook aandacht verdienen, maar er zijn er zeker meer:

  • De Geraardbergsesteenweg: druk verkeer en onvoldoende bescherming voor fietsers maken deze weg ronduit gevaarlijk.
  • Het kruispunt Parklaan-Rondpunt Haring: hier voelt fietsen vaak aan als een survivaltocht.

Wat kan beter?

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) benadrukt dat één punt om de zes dagen wordt aangepakt. Dat klinkt indrukwekkend, maar de vraag blijft: hoe prioriteren we veiligheid voor fietsers in een stedelijke omgeving zoals Aalst?

Wat ons betreft, zou de aanpak van gevaarlijke punten niet enkel gebaseerd moeten zijn op ongevallencijfers, maar ook op signalen van lokale weggebruikers. Fietsersbond-Aalst wil hier een constructieve rol spelen. Met input van onze leden en actieve fietsers kunnen we een aanvullend beeld schetsen van plekken waar de infrastructuur dringend verbetering nodig heeft.

Jouw ervaring telt!

Ben je als fietser al eens in een onveilige situatie terechtgekomen in Aalst? Meld het ons!

Wij verzamelen deze ervaringen en brengen ze onder de aandacht van de stad en het AWV.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat de lijst van gevaarlijke punten niet enkel een statistisch document blijft, maar een werkelijke gids naar veiligere wegen.

Contacteer ons via mail naar info@fietsersbond-aalst.be. Samen maken we van Aalst een veilige fietsstad!


Bronnen: