Pas voertuigen aan aan de omgeving, niet omgekeerd – een oproep tot een betere fietsinfrastructuur (De Andere Kris Peeters)

Fietsers veroveren de wegen – en de uitdagingen groeien mee
De fietspaden worden drukker, en dat is goed nieuws. De inspanningen van overheden op elk niveau om fietsen aantrekkelijker te maken, lijken te lonen. “Build and they will come” is niet langer alleen van toepassing op autowegen, maar ook op fietsinfrastructuur. Dit succes heeft echter niet enkel te maken met betere fietspaden. De diversiteit aan fietsen én fietsers speelt een minstens even grote rol in de velorutie die we vandaag zien.

Van bakfietsen voor jonge ouders tot cargofietsen voor bezorgers, en van stoere fatbikes tot elektrische fietsen die ouderen mobiel en gezond houden: het fietsen heeft voor iedereen iets te bieden. Maar met die groeiende diversiteit ontstaan ook nieuwe uitdagingen. Fietsen variëren steeds meer in omvang, gewicht en snelheid, wat de druk op fietspaden vergroot en nieuwe risico’s introduceert.

Waar blijft het beleid?
Kris Peeters kaart in een recente blog een belangrijk gemis aan in het mobiliteitsbeleid: er wordt weinig rekening gehouden met deze toenemende diversiteit op het fietspad. De beleidsnota van minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA) laat dit onderwerp zelfs geheel onaangeroerd. En dat terwijl het aanpassen van de infrastructuur aan deze nieuwe realiteit essentieel is om fietsen niet alleen populair, maar ook veilig te houden.

Meer weten?
Lees het volledige artikel “Pas de voertuigen aan aan de omgeving in plaats van omgekeerd” van Kris Peeters en ontdek waarom een toekomstgerichte visie op fietsinfrastructuur dringend nodig is. Je vindt het artikel hier.

Samen maken we van de velorutie een succes! 🚲