Wat als je als fietser een ongeval hebt? Je rechten en plichten

Fietsen is een milieuvriendelijke, gezonde en efficiënte manier om je te verplaatsen. Maar als fietser ben je ook kwetsbaar in het verkeer. Wat moet je doen als je betrokken raakt bij een ongeval? En welke rechten en plichten heb je?

1. Blijf kalm en zorg voor veiligheid

Bij een ongeval is het eerste wat je moet doen: rustig blijven en de situatie inschatten. Zorg ervoor dat jij en anderen veilig zijn. Indien nodig, verplaats jezelf naar een veilige plek, maar verlaat de plaats van het ongeval niet.

2. Verleen eerste hulp

Zijn er gewonden? Bel dan onmiddellijk de hulpdiensten via 112. Het is je plicht om hulp te bieden indien mogelijk, zonder jezelf in gevaar te brengen.

3. Verwittig de politie

Bij materiële schade of discussie over de schuldvraag is het verstandig om de politie te bellen. Zij stellen een proces-verbaal op, wat later van belang kan zijn bij verzekeringskwesties.

4. Verzamel bewijsmateriaal

Maak foto’s van de situatie, schade, wegmarkeringen en verkeersborden. Noteer de gegevens van andere betrokkenen en eventuele getuigen. Dit helpt bij de verdere afhandeling van het ongeval.

5. Vul een aanrijdingsformulier in

Indien een gemotoriseerd voertuig betrokken is, vul je samen met de bestuurder een Europees aanrijdingsformulier in. Dit document helpt de verzekering om de situatie correct te beoordelen.


De wet op de zwakke weggebruiker

In België beschermt de wet op de zwakke weggebruiker (art. 29bis van de Wet Aansprakelijkheid Verkeersongevallen) fietsers en voetgangers bij ongevallen met een gemotoriseerd voertuig.

Wat betekent dit concreet?

  • Als fietser ben je automatisch verzekerd voor de materiële en lichamelijke schade die je oploopt, ongeacht wie schuld heeft.
  • De verzekering van het motorrijtuig moet jouw schade vergoeden, behalve bij overmacht (bv. als je opzettelijk het ongeval veroorzaakt).
  • Wie in fout is bij het ongeval wordt los hiervan door de verkeerswetgeving bepaald

Let op: Deze bescherming geldt enkel voor privépersonen, niet voor bedrijven of professionele fietsers (zoals koeriers).


Wat als je zelf schade veroorzaakt?

Als je als fietser schade toebrengt aan een andere weggebruiker, dan kan je aansprakelijk worden gesteld. Een familiale verzekering (BA Gezin) kan je in dit geval beschermen tegen hoge kosten.

Besluit

Een ongeval als fietser kan ingrijpend zijn, maar je bent in België goed beschermd door de wet op de zwakke weggebruiker. Weet wat je moet doen bij een ongeval en zorg ervoor dat je altijd veilig en met respect voor de verkeersregels fietst.

🚲 Blijf hoffelijk, wees zichtbaar en fiets veilig! 🚲